luni, 21 decembrie 2009

La Iaşi...

















































Am vizitat Iaşiul lui Eminescu.În puzderia de clădiri, librării şi monumente cu o arhitecură deosebită, am nimerit într-un loc de amintit, la Galeriile Anticariat Dumitru Grumăzescu. Într-un loc superb amenajat am găsit îmbinându-se poezia cu muzica, tablourile cu bijuteriile,cărţile. Erau acolo, într-o adunare de culturi şi de gusturi, de timpuri şi istorii...stăteau toate pentru a fi admirate... Ne-am afundat în căutări, în sunete suave de muzică, în poezie.... Ne-am oprit, pe îndelete, la fiecare colţ, am văzut cărţile, am descoperit maşina veche de scris, ne-am gasit cărţile dorite, ce mai apoi ne-au fost oferite, ne-am trezit pe rând în timpuri apuse. Toate acestea în aproape câteva ceasuri...alături de dl. Dumitru Grumăzescu ... în acest răstâmp, timpul nu s-a mai măsurat. Negreşit, acesta rămâne locul pentru care ne vom întoarce în Iaşi.
Mai apoi am trecut să-l colindăm pe Creangă la Bojdeuca sa...Ne-a răsplatit cu nuci dl. Constantin Parascan. Orice turist sau călător aflat accidental prin Iaşi trebuie să viziteze bojdeuca, aceasta este sinonimă în mintea românilor cu ideea de paradis al copilăriei. Aura paradisiacă e dată de faptul că aici au fost scrise paginile de literatură care ne-au fermecat cei dintîi ani ai vieţii."Bojdeuca de căsuţă", cum o botezase chiar Creangă, reface cu rigoare atmosfera de odinioară: cuptorul cu hornul asemănător celui de la casa părintească din Humuleşti, măsuţa de lemn cu trei picioare, cuptorul, icoana amintire de la mama sa, masa de lucru, lampa, tocul, călimara, nisiparniţa şi multe alte obiecte originale.
Alături de copii au fost doamnele Manolache Gabriela, Roşu Natalia, Onisiei Elena, Mărculeţ Daniela, Tărăboanţă Lizeta, Spiridon Elena- Diana şi dl. Vasiliu Constantin.