luni, 21 decembrie 2009

La Iaşi...

















































Am vizitat Iaşiul lui Eminescu.În puzderia de clădiri, librării şi monumente cu o arhitecură deosebită, am nimerit într-un loc de amintit, la Galeriile Anticariat Dumitru Grumăzescu. Într-un loc superb amenajat am găsit îmbinându-se poezia cu muzica, tablourile cu bijuteriile,cărţile. Erau acolo, într-o adunare de culturi şi de gusturi, de timpuri şi istorii...stăteau toate pentru a fi admirate... Ne-am afundat în căutări, în sunete suave de muzică, în poezie.... Ne-am oprit, pe îndelete, la fiecare colţ, am văzut cărţile, am descoperit maşina veche de scris, ne-am gasit cărţile dorite, ce mai apoi ne-au fost oferite, ne-am trezit pe rând în timpuri apuse. Toate acestea în aproape câteva ceasuri...alături de dl. Dumitru Grumăzescu ... în acest răstâmp, timpul nu s-a mai măsurat. Negreşit, acesta rămâne locul pentru care ne vom întoarce în Iaşi.
Mai apoi am trecut să-l colindăm pe Creangă la Bojdeuca sa...Ne-a răsplatit cu nuci dl. Constantin Parascan. Orice turist sau călător aflat accidental prin Iaşi trebuie să viziteze bojdeuca, aceasta este sinonimă în mintea românilor cu ideea de paradis al copilăriei. Aura paradisiacă e dată de faptul că aici au fost scrise paginile de literatură care ne-au fermecat cei dintîi ani ai vieţii."Bojdeuca de căsuţă", cum o botezase chiar Creangă, reface cu rigoare atmosfera de odinioară: cuptorul cu hornul asemănător celui de la casa părintească din Humuleşti, măsuţa de lemn cu trei picioare, cuptorul, icoana amintire de la mama sa, masa de lucru, lampa, tocul, călimara, nisiparniţa şi multe alte obiecte originale.
Alături de copii au fost doamnele Manolache Gabriela, Roşu Natalia, Onisiei Elena, Mărculeţ Daniela, Tărăboanţă Lizeta, Spiridon Elena- Diana şi dl. Vasiliu Constantin.

Acasa la Ion Creanga...Humulesti,Neamt si Ticau,Iasi...












Între Brumar şi Gerar (Noiembrie şi Ianuarie) sunt... "Zilele Ion Creangă". Undrea (Decembrie) şi-a cumpărat straie de sărbătoare. Până acum cîteva zile oamenii îşi doreau să ningă şi sperau, ca în ultimii ani, măcar la o fulguială din Ajunul Crăciunului. Se pare că ne-au fost ascultate dorinţele în acest an şi ne-am primit zăpada mult aşteptată. Mă bucur că Decembrie are un aer de sărbătoare, aşa de alb, aşa plin de amintiri din coplilărie...Amintiri din copilărie??? DA!? Fundaţia Culturală "Ion Creangă" a organizat în perioada 11-13 decembrie 2009. ediţia XL a simpozionlui "Zilele Ion Creangă". Paşii copilăriei ne-au fost purtaţi printre amintirile de la Humuleşti "...nu ştiu alţii cum sunt, dar eu , când mă gândesc la locul naşterii mele , la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptoriul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi băieţii de-a mijoarca şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc parcă-mi salta şi acum inima de bucurie...", apoi trecând satul cu "Ozana cea frumos curgatoare si limpede ca cristalul , in care se oglindeste cu mahnire Cetatea Nemtului , de-atatea veacuri..." pornim spre Iaşi...pe urmele lui Creangă..."la Ieşi ninge frumos de ast-noapte, încât s-a fãcut drum de sanie. Ciricul parcã e mai frumos acum..." şi ajungem la Bojdeucă.