duminică, 4 noiembrie 2012

25 Octombrie ~ZIUA ARMATEI ROMÂNE

 25 OCTOMBRIE 2012
                                                                                        
“Cine nu îşi cinsteşte aşa cum se cuvine eroii, ci îşi caută protectori, îşi găseşte stăpâni”.     Nicolae Iorga   

Activitatea dedicată  Zilei Armatei Române a cuprins:

~ expoziţie de carte pe tema „Istoria armatei române în pagini de carte”, responsabil bibliotecat Magda Spiridonescu
~ pps. „PENTRU PATRIE” ~ dedicat zilei de 25 oct. 1944, responsabil prof. Elena Spiridon
~ ”Eliberarea Transilvaniei”, responsabil prof. Constantin Pașcu
~  ”Regele Mihai I - regele românilor”, film documentar, reponsabil prof. Ioan Arsintescu
Activitatea s-a desfăşurat în cadru cabinetului C.D.I. cu sprijinul dnei. bibliotecar Magda Spiridonescu. La activitate s-au implicat elevii clasei a XII-a F.
Invitat dl. director al CTIC, prof. Gheorghe Apetrei a solicitat elevilor prezenți să păstreze identitatea națională în detrimentul celei europene.
Regele Mihai I al Romaniei s-a nascut pe 25 octombrie 1921, la castelul Peles, din Sinaia. a fost suveran al Romaniei intre 20 iulie 1927 si 8 iunie 1930, precum si intre 6 septembrie 1940 si 30 decembrie 1947. Este stra-stranepot al reginei Victoria a Marii Britanii si var de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai este una dintre ultimele figuri publice in viata din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.
                                                                                                        
     Motto:
“Călătorule tânăr sau vârstnic, de câte ori vei întâlni în drumurile tale o cruce pe a cărei piatră este săpat un nume de erou, opreşte-te măcar o clipă, descoperă-te şi gândeşte că fără jertfa celui de acolo ar fi fost imposibil ca tu să trăieşti astăzi liber, să iubeşti soarele, florile, munţii şi râurile pe care le-a apărat şi ţi le-a lăsat moştenire infanteristul, vânătorul de munte, artileristul, tanchistul, marinarul şi aviatorul erou...”
 25 Octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire naţională, ziua când armata română şi-a îndeplinit menirea firească, aceea de a readuce în hotarele ei patria care a zămislit-o.

Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.

Deci, 25 Octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupaţie şi administraţie străine. Chiar dacă acest teritoriu a fost preluat iniţial de administraţia sovietică, fiind retrocedat României pe 9 martie 1945 (la câteva zile după instalarea guvernului Groza, pe 06.03.1945), în ziua de 25 octombrie 1944 Armata Română a trăit un moment înălţător, prin atingerea hotarului firesc al patriei sale.

Recunoaşterea importanţei zilei de 25 octombrie 1944 pentru istoria Armatei Române şi istoria naţională, în ansamblul ei, este pusă în evidenţă şi de faptul că autorităţile timpului şi-au asumat chiar riscul unor speculaţii nefavorabile lor, care puteau asocia faptele de arme cu ziua regelui Mihai, născut tot într-o zi de 25 octombrie, sau cu forma de guvernământ existentă înainte de 30 dec. 1947.

La momentul respectiv comandantul Armatei a 4-a, generalul Gheorghe Avramescu, adresându-se militarilor din subordinea sa, consemna în Ordinul de Zi nr. 104 din 25.10.1944, următoarele: "La chemarea ţării pentru dezrobirea Ardealului rupt prin Dictatul de la Viena aţi răspuns cu însufleţire şi credinţă în izbânda poporului nostru, tineri şi bătrâni aţi pornit spre hotarele sfinte ale patriei şi cu piepturile voastre aţi făcut zăgaz neînfricat duşmanului care voia să ajungă la Carpaţi (...). Zdrobit de focul năpraznic al artileriei şi de necontenitele voastre atacuri, inamicul a fost izgonit din Ardealul scump (...), eliberând astfel ultima palmă de pământ sfânt al ţării".
 
LA 25 OCTOMBRIE 1944, militarii Diviziei a 9-a Infanterie au degajat, la Großkarol, prin glisare fonetică „Carei“, ultima fâşie de pământ 100% românesc aflată sub ocupaţia aliaţilor de până-mai-ieri ai ţării noastre (Germania şi Ungaria), încununând astfel lupta şi jertfa zecilor de mii de combatanţi pentru eliberarea unei bune părţi a Ardealului.
 
Astfel s-a reocupat întreg teritoriul de 43.492 kmp, revenit României în 1919 la masa verde în urma dezmembrării Ungariei şi mai apoi retrocedat parțial acesteia, prin semnătura pusă de Ministrul de Externe Român M. Manoilescu pe documentul final al Acordului Trilateral de la Viena, refăcându-se în partea de Vest hotarele de stat în conformitate cu revendicările României. O zi mai târziu, la 26 octombrie, Ministrul de război, generalul Mihai Racoviţă, declara:“Românii, cu mic, cu mare, tresaltă la sunetul trâmbițelor biruitoare. Ardealul a revenit astăzi, prin lupta dreapta si jertfa vrednica, la trupul din care a fost rupt“.
 

„Glorie ostaşilor armatei române căzuţi în luptele pentru eliberarea patriei”