duminică, 29 septembrie 2013
In loc de epilog...
Nimic nu te împiedică să te concentrezi asupra a ceea ce istoria este pentru tine, pentru ca astfel, să câştigi experienţa de a participa direct la ea, cu certitudinea că nimeni nu îţi impune nimic: să-ţi cunoşti trecutul pentru a-ţi contura viitorul, pentru a şti să decizi în privinţa unor probleme actuale, să îndrăzneşti să pui întrebări în faţa cărora concepţiile convenţionale dau greş, să accepţi rezultatele neaşteptate care pot apărea. Nimic nu te împiedică să faci istoria. Să fii independent. Să fii un cercetător. Să fii cu adevărat român. Nimic nu te împiedică să cercetezi istoria națională. Să găseşti tu singur ceea ce nu afli din cărţi. Nimic nu te împiedică să răsfoieşti ziare vechi, să pui întrebări contemporanilor tăi, să foloseşti documente de familie şi să revezi locuri istorice. Și astfel am încercat printr-un proiect să ajutăm la promovarea valorilor românești, la evidențierea faptelor de vitejie a eroilor neamului românesc.
Proiectul educațional de istorie «Cinste eroilor», desfășurat de Colegiul Tehnic ”Ion Creangă” în anul școlar 2012-2013 are ca scop primordial promovarea valorilor locale și naționale. Pornind de la ideea ca istoria locală e parte integrantă în istoria națională, cum și aceasta se regăsește în istoria universală, acest proiect ajută elevii să înţeleagă mai bine spațiul istoric și promovarea valorilor naționale, precum și educarea tinerei generaţii în spirit civic și democratic. O oportunitate ca acesta nu trebuie nicicum amânată în drumul formării elevilor noștri, mai ales în aceste vremuri în care comoditatea și tentația de a cunoaște ”Lumea lui WWW„ tinde să acapareze interesul elevilor de a cunoaște istoria direct și în timp real. Trebuie să nu ne pierdem identitatea națională în detrimental celei europene.
Temele comemorative din cadrul proiectului au debutat pe 9 octombrie 2012, cu comemorarea victemelor holocaustului. Activitatea s-a desfăşurat sub tema «Holocaust, un cuvânt insuficient...» și s-a axat pe mărturia supravieţuitorilor, o comemorare în imagini și mărturii. Secolul XX a fost unul al marelor dezastre. Conflicte militare, dar şi ideologice, masacre, genociduri, toate au făcut acest secol cel mai sângeros, din câte a avut a le trăi omenirea. Lumea a fost dominată de lideri ce stăteau în fruntea unor regimuri totalitare. Lideri care duceau o politică cruntă în ideea ce o promovau. Otto Adler, supravieţuitor a Holocaustului spunea că „Nemurirea oamenilor s-ar stinge de n-ar avea în cuget amintirea trecutului.” . Nu mai putem schimba aceste lucruri, dar nici nu putem închide ochii... Holocaustul rămâne o carte de învăţătură pentru întreaga umanitate!
Recunoașterea importanței zilei de 25 octombrie pentru istoria Armatei Române și istoria națională, în ansamblul ei, a fost pusă în evidență prin activitățile desfășurate la școală și prin depunerea de coroane. Activitatea s-a desfășurat sub tema « Pentru patrie...» și am evidențiat amintirea unei zile de împlinire națională, 25 octombrie 1944, ziua când armata română și-a îndeplinit menirea firească, aceea de a readuce în hotarele ei patria care a zămislit-o. Devenită simbol al tuturor bătăliilor și eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas ca ziua în care țara își sărbătorește Armata și pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.
Noiembrie reprezintă pentru orașul Tg.Neamț, sărbătoarea care marchează constituirea în anul 1916, la 3 noiembrie, a primului batalion de vânători de munte din Armata Română, ca unitate de elită care să intervină în situații extreme. După 20 de ani, de la formarea acestui batalion, veteranii de război din Tg.Neamț au luat inițiativa ridicării unui monument dedicat acestui eveniment. Inaugurarea lui s-a făcut la 28 iulie 1939, în prezența regelui Carol al II-lea, și a primului ministru din acea vreme, Armand Călinescu. Activitățile dedicate zilei de 3 noiembrie – Ziua Vânătorilor de Munte, au evidențiat contribuția primului batalion de vânători de muntela luptele de la Oituz-Tg.Ocna-Măgura din 1917 și depunerea de coroane la Monumentul-Mausoleul Vânătorilor de Munte. «Pe drumul Vânătorilor de Munte...» s-a desfășurat și marșul comemorativ de 500 km, acesta a fost modul prin care s-a adus un omagiu în onoarea ”părintelui” batalionului condus de maiorul Virgil Bădulescu. Lecția de onoarea ne-au ținut-o trei militari de la Centrul de pregătire al cadrelor militare din cadrul Universității Naționale de Apărare Carol I. Asta da, o dovadă de patriotism!
Este îngrijorător faptul că 4 din 10 elevi cred ca patriotismul înseamnă a-ți iubi țara în mod necondiționat, pe când restul cred că patriotismul se manifestă doar când ne simțim deranjați că alte naționalități ne iau la mișto sau când este un meci de fotbal cu echipa națională...Și totuși, măcar o dată pe an spunem răspicat ”Suntem români!”. Mihai Eminescu, a știut ca nimeni altul să sintetizeze opiniile expuse anterior cu privire la unitatea etnică a românilor de pretutindeni prin fraza înaripată „Suntem români și punctum!” Prin această sentință poetul reușește să pună punct discuțiilor, care se mai purtau în jurul etnogenezei poporului român... Când spui Eminescu, faci sinteza unei națiuni. O națiune care se adapă de la ivoarele curate ale înțelepciunii, o națiune care a văzut în orice existență un mit, o legendă, un basm...
Și totuși cea mai frumoasă definiție pentru patrie mi se pare aceasta ”Doi oameni au o patrie dacă există undeva un mormânt al unui strămoș comun care a murit pentru ca ei să trăiască liberi”. Și cu «Dor de România Mare...» am desfășurat activități pline de simțire românească pentru Ziua Națională a României. Evocarea unui eveniment, în cazul de față unirea tuturor românilor într-un singur stat, în 1918, nu se putea reduce la o simplă prezentare a reușitei politice a românillor din provinciile istorice românești. De aceea, profesorii de istorie de la Colegiul Tehnic și peste 500 de elevi au transformat într-un moment de reflecție ceea ce au realizat înaintașii noștri în 1918, oameni capabili să-și ia soarta în propriile mâini și să-și decidă viitorul. Am simțit cu toții bucuria Zilei Naționale și am fost, pentru câteva ore, părtași la o poveste de suflet, la un ideal...la România Mare. Ca niciodată și la Tg.Neamț s-a simțit românește cu adevărat...Am participat cu toții la defilare, la depunerea de coroane, s-au cântat cântece patriotice, am simțit că ”Suntem români!”.
De 24 ianuarie am strigat «Noil il vrem pe Cuza Domn!» și asta pentru ca am ajuns la cuvinte frumoase rostite de Kogalniceanu “Cata vreme va avea tara aceasta istorie, cea mai frumoasa pagina va ramane acea a lui Alexandru Ioan Cuza.”
Si sum indemnul adresat elevilor nostri, ”Dacă nu ai uitat care-ţi sunt rădăcinile, cine-ţi sunt strămoşii şi dacă ţi-e vie demnitatea de român, vino să te prinzi în Hora Unirii...” , cu totii am dansat HORA UNIRII.
În ținutul Neamțului, se respiră un aer sfânt, cald, îmbietor și toți acei care ne calcă pragul ,ne rămân prieteni.De o astfel de bucurie am avut parte în ziua de 9 mai 2013, o zi cu o încărcătură emoţională deosebită, copleşitoare chiar, prin densitatea activităţilor propuse de cadrele didactice ale Colegiului Tehnic „Ion Creangă“ din Tg.Neamţ.
Proiectul educaţional „Cinste Eroilor“ s-a deschis ca o „corolă de minuni a lumii“ târgunemţene, învăluindu-ne în discursurile magistrale ale academicianului Alexandru Zub şi ale profesorilor Mihai Dorin şi Mihai Lazăr. Istoria povestită de aceste personalităţi nu falsa, nu ocolea adevărul şi nu era decorată în flamurile unei simple construcţii teoretice, ci radiografia existenţa poporului nostru cu acurateţea unui microscop electronic, valorizând fiecare detaliu, de la perioada dacilor până în prezent. Ascultându-i mi-am dat seama că istoria românească trebuie să depăşească stadiul de supravieţuitor al unei perioade sociale confuze şi să capete strălucirea nemuririi, ca unică alternativă existenţială a noastră.Admir curajul și hotărârea de care au dat dovadă, chiar în abordarea unor subiecte delicate și contradictorii.
Revenirea la realitate a fost dată de prezenţa în sală a distinşilor oaspeţi francezi din oraşul Saint Juste-Saint Rambert, de salutul primarului urbei noastre, jurist Vasilică Harpaşi de slujba de pomenire a eroilor, oficiată de un sobor de preoţi.
Cadrele didactice care au conceput și realizat proiectul “Cinste Eroilor”au avut în vedere toate aceste lucruri. Au dovedit profesionalism, cunoștințe temeinice și argumente reale în mânuirea dialogurilor ocazionate de etapa 9-10 mai 2013.
În timpul derulării proiectului educațional ni s-au alăturat elevi, colegi profesori în desfășurarea activităților din cadrul proiectului de istorie și cărora le mulțumim pentru sprijin și pentru că simt la fel ca și noi.
Romanii sunt un popor de eroi pentru că au rezistat ca nimeni alţii în faţa atâtor vitregii ale istoriei. Şi noi ştim asta. Dar copii noştri mai au timp să înveţe istoria?
Nicolae Iorga spunea că “Cine nu îşi cinsteşte aşa cum se cuvine eroii, ci îşi caută protectori, îşi găseşte stăpâni”, dar sincer prin implicarea elevilor noștri la activitățile cu caracter istoric mi-au demonstrat că România le este la orice pas. Am descoperit elevi talentați, dornici de a se implica în a scrie istorie, elevi de care suntem foarte mândri și astfel, ”Neamul devine etern prin cultul eroilor.”(Nicolae Iorga).