sâmbătă, 9 ianuarie 2010

SERIA1: Femei celebre!!!

Jacqueline Kennedy-Onassis




"Exista o femeie la originea tuturor marilor realizari..."

Stil de divă~Jacqueline Kennedy-Onassis

Femeile celebre au marcat cu frumusetea, talentul, gandirea si personalitatea lor. Adeseori insa, imaginea etalata in public era doar o simpla masca, dincolo de care se aflau angoase, tensiuni si dureri felurite. S-au remarcat prin stilul lor, au fost modelele vremii lor, starnind pasiunea si entuziasmul admiratorilor, ne-au incantat ani de-a randul cu sex-appeal-ul lor si in ciuda faptului ca nu mai sunt in viata, continua sa ne incante de fiecare data cand facem retrospectiva carierei lor...

Jacqueline Kennedy-Onassis s-a nascut la 28 iulie 1929 si s-a stins din viata in data de 19 mai 1994, la varsta de 64 ani. A fost sotia lui John F. Kennedy, al 35-lea Presedinte al USA, asasinat in 1663. Ulterior s-a casatorit cu multimiliardarul Aristotle Onassis.

S-a nascut in 28 iulie 1929, pe numele de fata Jacqueline Lee Bouvier. In primii ani de viata a locuit la Ney York si East Hampton, iar apoi a studiat la cele mai bune scoli private. S-a angajat ca fotograf la un ziar local din Washington, ocazie cu care l-a intalnit pe Kennedy, pe atunci senator. Intre ei s-a infiripat o relatie, cei doi casatorindu-se in 1953.

Cea mai eleganta Prima Doamna a Americii din istorie, Jacqueline Kennedy Onassis, cunoscuta si ca Jackie O., a fost si inca este o importanta sursa de inspiratie pentru toate femeile ce iubesc moda. Dupa asasinarea primului ei sot, John F. Kennedy, Jackie s-a casatorit cu un adevarat magnat, Aristotle Onassis, acesta despartindu-se de Maria Callas pentru a se casatori cu Jackie. O femeie extrem de puternica, ce a stiut dintotdeauna cum sa faca cea mai buna impresie in societate, dar si sa-si urmeze propriile teluri, Jackie a inspirat numerosi designeri. Ochelarii de soare oversized, in stil Jackie O., sunt mereu in voga, iar Gucci a creat faimoasa geanta Jackie, ce s-a vandut rapid in peste 6000 de exemplare. Ceasul ei favorit era o creatie Cartier, de dimensiuni mari, pe care il purta cat de des putea. Seara, la receptiile de gala, stia mereu cum sa aleaga rochia perfecta, pentru a nu parea nici prea sobra si pentru a fi, in acelasi timp, extrem de eleganta. Ca si Jackie O., tii mult la aparente si esti priceputa in a face mereu o impresie favorabila, iar stilul ei te poate inspira atunci cand vrei sa fii o aparitie rafinata si pe care, totodata, iti este imposibil sa n-o remarci.

Jacqueline a servit Casa Alba alaturi de sotul ei, binecunoscutul presedinte al Americii, J.F. Kennedy. Fara pretentii de “lady excelenta”, sotia alesului s-a adaptat destul de usor posturii de Prima Doamna.Dupa ce s-a mutat la Casa Alba, Jackie si-a sprijinit enorm sotul si a trecut cu vederea barfele care circulau pe seama lui.

Inainte ca succesul ei sa fie unul total si sa devina cea mai iubita si admirata femeie din America secolului XX, Jackie a dus o viata obisnuita, ca si toate fetele. A urmat o scoala normala, unde a obtinut rezultate excelente.

Norocul i-a suras atunci cand ea, Cenusareasa, l-a intalnit pe printul fermecator, el, Kennedy. In scurt timp dupa ce s-au casatorit au avut si primul copil, pe John, moment precedat de urcarea la tron a presedintelui. Jackie urma sa fie cea mai tanara Prima Doamna si totodata si mamica din istorie (cu exceptia lui Julia Tyler). In rolul de sotie a presedintelui nu i-a fost tocmai usor, insa a reusit sa faca fata cu brio.

Publicul american a fost oarecum socat de imaginea frumoasa si proaspata a tinerei Jackie, tinand cont ca predecesoarele ei aveau o varsta destul de inaintata.
Asta nu a reprezentat o problema pentru tanara Doamna, deoarece nu i-a luat mult timp pentru a ajunge un idol al poporului american, pe care il si reprezenta, de altfel. Cu mult rafinament in domeniul modei, multa cultura si cu o infatisare gratioasa, Jackie a ajuns sa surprinda in cel mai placut mod intreaga inalta societate in care tocmai intrase.

Tinand cont ca Jackie era pe jumatate frantuzoaica, gustul pe care il avea pentru vestimentie era de neintrecut. De la bonetele crosetate care au facut inconjurul lumii, pana la rochia arhicunoscuta, cea tip sarafan, toate modele vestimentare ale lui Jackie au fost incercate de fanii americani si nu numai. Insa nu doar tinuta ei, de la Coco Chanel a fost copiata, ci chiar intreaga imagine, pana si coafura, cea cu parul usor bufant. Toate femeile doreau sa-i semene lui Jackie, asa cum toate fetele doreau sa arate ca Cenusareasa.

In anul 1961 ajunge la ochii si urechile marilor creatori de moda, cum e Oleg Cassini, iar in scurt timp se scrie despre ea ca “este un catalog de moda care a fost copiat, invidiat si idolatrizat”. Nu sunt motive pentru care am putea sa negam acest lucru, deoarece Jackie a reusit sa faca fata atat tensiunilor din viata familiala, cat si celor din viata sociala fara sa-si neglijeze feminitatea.

Jackie – femeie de otel
Anul 1963 a fost un an indoliat pentru proaspata Prima Doamna, iar momentele care au marcat acest an s-au petrecut pe neasteptate. In august 1963 vine pe lume Patrick, al doilea baietas al familiei Kennedy, de iubirea caruia nu au reusit sa se bucure, deoarece Patrick moare in urma unei boli ce ii ataca sistemul respirator.
Fara sa-i dea sansa sa-si revina dupa moartea micutului Patrick, viata o loveste din nou pe Jackie. Pe 22 noiembrie, sotul ei este asasinat in timpul unei parade la care participa si ea. Nimeni nu stie cine este faptasul si care este scopul asasinarii presedintelui. Drept e ca Jackie, in ziua inmormantarii sotului ei nu s-a imbracat in clasicul negru, ci a purtat o tinuta de culoarea roz. E un lucru neobisnuit, dar de inteles: Jackie ii considera pe cei de la Serviciile Secrete principalii vinovati pentru asasinarea presedintelui, iar acest resentiment s-a oglindit in vestimentatia pe care o purta in acel moment.
“Vroiam sa le arat ce i-au facut lui Jack” acesta este argumentul pentru care a refuzat sa imbrace hainele negre.
Dupa asasinarea lui JFK, s-a stabilit in New York.

Jackie si-a schimbat numele de-a lungul vietii asa cum isi schimba si hainele. De la Lee Bouvier pana la Kennedy si Onassis

Felul in care se percepea Jackie Kennedy: "Stiu in ce fel ma vede lumea: pentru unii sunt o mama perfecta, in opinia altora - o femeie plina de armonie si gratie, cu multe calitati, o vaduva curajoasa. Unii cred ca sunt o persoana hedonista, arivista, ahtiata dupa bani si valori materiale, altii considera ca sunt pragmatica si rece. Sunt unii care ma condamna pentru ca nu ma dedic actiunilor filantropice, ca nu merg in tari din lumea a treia sa ajut copii saraci, carora sa ma dedic, sacrificand bani, timp, sentimente - intr-un cuvant, sacrificandu-ma pe mine. Dar dincolo de femeia din fotografii se afla complet o alta persoana - o femeie tanara, o mama ca toate celelalte, cu emotii, dorinte si visuri".

Insa viata si-a continuat cursul si pentru Jacqueline, care s-a recasatorit in 1968 cu Aristotle Onassis, iar dupa moartea lui s-a realizat pe plan profesional ca editor la Viking Press. Pe tot parcursul vietii a luptat pentru a nu fi infranta de tristeti si de nelinisti, iar aceasta alura de eroina ii va colora mereu imaginea de idol al Americii.

Un Casanova milionar, admirat de unii şi urât de alţii,magnatul Marco Aristotel Onassis, denumit şi “Grecul de Aur”, a fost cel mai bogat om din secolul XX. A fost căsătorit cu două din cele mai frumoase femei ale vremii, Tina Livanos şi Jackie Kennedy. Milionarului îi plăcea să repete deseori vorbele tatălui său, Socrate Onassis, “Noi, bărbaţii trebuie să ne construim propriul destin”.

La bordul elegantului iaht “Christina”, care avea scaunele barului îmbrăcate în piele de testicul de elefant, erau invitate celebrităţi ale momentului, cum au fost Greta Garbo, iubita de o vară, pe care a acoperit-o cu diamante în valoare de cinci milioane de dolari, Lee Radziwill, sora lui Jackie Kennedy, despre care se spune că a fost amanta lui Ari înainte de căsătoria lui cu Jackie, Sir Winston Churchil, soprana María Kalogeropoulos, alias María Callas, care, în 1959 şi-a părăsit soţul, pe Battista Meneghini, şi şi-a dedicate restul vieţii iubindu-l pe armatorul grec.
"Dacă femeile n-ar exista, banii n-ar mai avea nici un rost"

Onassis la 20 octombrie 1968 se căsătoreşte cu Jacqueline Bouvier, văduva preşedintelui John F. Kennedy. În 1968, magnatul grec s-a căsătorit cu Jackie Kennedy, într-o micuţă capelă din Panaytsa, un sătuc de pe insula Skorpios, lăcaşul de rugăciune preferat al… Mariei Callas! Mireasa a purtat o superbă rochie Valentino.Întreaga lume a fost şocată. Frumoasa fostă primă doamnă a Americii, “obsesia lui Onassis”, şi urâtul armator grec nu păreau să aibă nimic în comun. La trei luni după asasinarea lui Robert F. Kennedy, Jackie înţelesese că familia Kennedy devenise "o ţintă". Milionarul grec avea puterea să-i ofere protecţia de care avea nevoie, iar ea deţinea poziţia socială pe care el o urmărea. În cei 7 ani de căsnicie, Ari şi Jackie şi-au petrecut foarte puţin timp împreună. Poate de aceea, el a reluat la Paris relaţia cu Maria Callas, care-l “înţelegea mai bine ca nimeni altcineva”şi care l-a primit cu lacrimi de bucurie. Din nefericire, la 15 martie 1975, Aristotel Onassis a murit singur, în spital, în Franţa. Avea 69 de ani. Jackie era la New York şi a sosit la înmormântare împreună cu Edward Kennedy, ştiind că familia Onassis îi era ostilă. Neinspirat, Edward a deschis discuţia, la cimitir, despre “viitorul” lui Jackie, despre testament şi despre banii care îi reveneau acesteia. Christina Onassis, pentru care soţia tatălui ei era “o femeie odioasă”, a acceptat să-i dea fostei doamne Kennedy suma de 37 de milioane de dolari, rugând-o să dispară definitive din viaţa familiei Onassis. Jackie, in ciuda averii mostenite, a preferat sa lucreze. Din 1978 si pana la moartea sa a lucrat ca editor la Doubleday. Funeraliile sale au fost simple, doar membrii familiei fiind prezenti. Jacqueline Kennedy Onassis a fost inmormantata in cimitirul national Arlington din New York la patru zile dupa ce s-a stins din viata.

Jacqueline Kennedy-Onassis ~ ramane cea mai sexy Prima Doamna a tuturor vremurilor.

"Femeia nu este catusi de putin inferioara barbatului, in afara lipsei de putere."
Xenofon

Material realizat de Lavinia Varvara(9A), prof. Elena-Diana Spiridon