miercuri, 26 mai 2010

9 MAI in istorie





Simpozion interdisciplinar 9 mai ~ ZIUA EUROPEI~
“Bun venit în UE! Bun venit acasă!”

Simpozionul a constituit un prilej pentru implicarea şi responsabilizarea elevilor în cunoaşterea, păstrarea şi promovarea tradiţiilor şi valorilor culturale româneşti, ca parte a identităţii naţionale şi europene, cât şi conştientizarea triplei semnificaţii a zilei de 9 MAI în istorie.Simpozionul a fost organizat de catre Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Tg. Neamţ, Catedra Istorie si Geografie si
Catedra de Turism şi Alimentaţie Publică. Programul simpozionului a cuprins
~ expozitie de panouri tematice "9 Mai – Ziua Europei", realizate de elvii claselor a IX-a;
~ prezentarea semnificatiei zilei de 9 MAI in istorie:
9 MAI 1877 ~ Independenţa de Stat a României
- „Regalitatea - o pagină din istoria României”;
- „10 Mai ne-a dat domn, ţara şi regat!”;, prelectiune sustinuta de dl. prof. Vasile Vranceanu;
9 MAI 1945 ~ Victoria Naţiunilor Unite, capitularea Germaniei;
- „Capitularea Germaniei şi sfârşitul celui de –al Doilea Război Mondial în Europa”, responsabil prof. Constantin Pascu si prof. Ioan Arsintescu;
9 Mai 1950 ~ - Ziua Europei
- „Extinderea europeană”;, responsabil prof. Roxana Filip si prof. Elena Diana Spiridon
- „Călătorind imaginar în U.E.”;, pps. realizat de catre elevul Dragos Cojocariu (XII B);
- „Europa în diversitatea culinară”; preparate specifice tarilor UE, expozitie realizata de catre elevele claselor XII L rp, X C sam, IX C sub indrumarea dnelor prof. drd. Vântu Raluca, prof. Niculescu Eugenia, prof. Olariu Mihaela;
De buna dispozitie a noastra, s-au ocupat elevii Pista Iulian, Ciocarlan Valentin (IX B) si Draganescu Madalina (IX D), trupa de muzica folk a colegiului nostru.







SCURT ISTORIC A TRPLEI SEMNIFICATII A ZILEI DE 9 MAI

În ziua de 9 mai 1877, ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a declarat, în plenul Parlamentului, în numele guvernului, că România doreşte să rupă legăturile cu Turcia. Ca urmare, Parlamentul a votat, în aceeaşi zi, o moţiune prin care a fost proclamata independenţa de stat a României. Tot la 10 mai, dar în 1877, Carol I a proclamat în Parlament independenţa României.
Între anii 1939-1945 Pământul a fost zguduit de cel mai devastator război , în care au fost mobilizaţi 110 milioane de oameni, au murit 60 de milioane dintre care 40 au provenit din Europa. Sfârşitul coşmarului s-a întrezărit după ce aliaţii au debarcat în Normandia, dar mai ales după ce Hitler s-a sinucis în buncărul său din Berlin, în 30 aprilie 1945.
Mai mulţi comandanţi nazişti au înaintat aliaţilor cereri de capitulare necondiţionată, urmate de semnarea la 9 Mai 1945 a capitulării Germaniei prin care războiul s-a sfârşit în Europa!
Ziua de 9 MAI 1945 este ziua victoriei raţiunii împotriva barbariei, este ziua în care viaţa a primit o nouă şansă, este ziua în care adevăratele valori ale umanităţii au fost repuse pe piedestal, este ziua speranţei.
Este importantă nu pentru că este numită ziua victoriei, dar este şi ziua păcii, are un rol esenţial, lumea dorind să celebreze faptul ca după şase ani de război se instaurează în sfarşit pacea şi începe reconstrucţia unei noi Europe.
Ziua de 9 mai 1950 a reprezentat primul pas către crearea a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană.
În acea zi, la Paris, Ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a citit presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi celelalte popoare ale Europei să îşi unească producţiile de oţel şi cărbune, ca “prima fundaţie concretă a unei federaţii europene”. Propunerea lui avea ca scop crearea unei comunităţi în cadrul căreia membrii să îşi pună sub control comun producţia de oţel şi cărbune – ca bază a puterii lor militare -, în scopul evitării izbucnirii unui nou război.
În 1985, când proiectul construcţiei europene era deja clar conturat, cele zece state membre care formau la acea dată Comunitatea Europeană, au hotărât ca ziua de 9 mai să devină Ziua Europei.
Având în vedere că de la 1 ianuarie 2007 România face parte din cele 27 state membre U.E. este de datoria noastră ca români să sărbătorim Ziua Europei.