miercuri, 26 mai 2010

Diplome concurs "Pagini de istorie locala" Suceava





Acasa la... Stefan



















In vizita la Cetatea de Scaun de la Suceava;

Concurs "Pagini de istorie locala" Suceava

Sambata, 22 mai 2010, am pornit alauri de niste elevi dornici de cunoastere catre cetatea lui Stefan - Voda. Echipele formate din elevii Anusca Bogdanel (12G), Preda Micsunel(12G), Gavriloaia Alina(9A) si Chelbea Iuliana(9A) indrumati de prof. Elena Diana Spiridon impreuna cu eleva Dumitrita Iftode(12 F) indrumata de dna prof. Roxana Filip de la Colegiul Tehnic "Ion Creanga" s-au dovedit buni cunoscatori ai istoriei locale.



Felicitam toti elevii participanti ai a Concursului Interjudeţean „Pagini de istorie locală”, organizat de Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, dar mai ales elevii ce au reprezentat Colegiul Tehnic "Ion Creanga" Tg. Neamt. FELICITARI!!!





"Prima ediţie a Concursului Interjudeţean „Pagini de istorie locală”, organizat de Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, şi-a desemnat câştigătorii. La concursul care s-a desfăşurat sâmbătă, 22 mai 2010, la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, au participat concurenţi din judeţele Neamţ, Harghita, Dolj şi Suceava. La secţiunea referate au fost acordate două premii I: echipa formată din elevele Iuliana Chelbea şi Alina Gavriloaia de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamţ, prof. Elena-Diana Spiridon, pentru lucrarea „Cetatea Neamţului de-a lungul timpului”; eleva Dumitrita Iftode de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamţ, prof. Roxana Filip, pentru lucrarea „Contribuţia batalionului de vânători de munte din Târgu Neamţ la luptele de la Oituz”. Premiul II a fost obţinut de Maria-Cristina Georgiu de la Grupul Şcolar Corbu, judeţul Harghita, prof. Mirela Laurenţiu, pentru lucrarea „Ceahlăul”. S-au acordat şi două premii III: elevei Monica Tăzlăoanu de la Şcoala cu clasele I-VIII Crucea, prof. Gabriela Budeanu, pentru lucrarea „Gheorghe Tănase – veteran al celui de-al Doilea Război Mondial”, şi grupului de elevi de la Bicaz, coordonat de prof. Xenia Sîrbu, care a prezentat lucrarea „Satul de pe valea muntelui – oază de cultură şi spiritualitate românească”.
Cei mai buni la secţiunea PowerPoint
La secţiunea PowerPoint, s-au obţinut următoarele premii:
premiul I - elevele Christiana-Olivia Budianu şi Ancuţa Floriţa Cotleţ de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, prof. Cezar Cramariuc, pentru lucrarea „Satul Arbore”; premiul II - elevele Elena-Diana Alexandrescu şi Oana Coţofrei de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, prof. Cezar Cramariuc, pentru lucrarea „Satul Râşca”; premiul III a fost obţinut de Ana-Alexandra Paşcu şi de Mihaela Ungureanu de la Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamţ, prof. Mihaela Mitrea, pentru lucrarea „Satele Hangu şi Izvorul Alb – sate strămutate cu ocazia construirii barajului şi a hidrocentralei de la Bicaz”.
La secţiunea pagini Web s-au acordat: premiul I – elevul Tiberiu-Alexandru Rădulescu de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, prof. Elena-Dana Morar, pentru lucrarea „Între trecut şi prezent”; premiul II – elevii Anuşca Bodănel şi Preda Micşunel de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamţ, prof. Elena-Diana Spiridon, pentru lucrarea „Băile Oglinzi – o istorie a staţiunii balneare din judeţul Neamţ”.
Concursul este cuprins în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene 2010 şi se adresează elevilor de liceu, care trebuie să prezinte un eveniment istoric ce a avut loc în localitatea în care trăiesc, prin una din următoarele modalităţi: referat, prezentare PowerPoint sau pagină web. Organizatorii au spus că scopul urmărit prin desfăşurarea acestui concurs este dezvoltarea la elevi a comportamentului civic prin exersarea deprinderilor sociale, educarea capacităţii de comunicare şi dialog, dezvoltarea gândirii critice, cultivarea expresivităţii şi dezvoltarea spiritului de competiţie şi fair-play."


Articol aparut in Monitorul de Suceava, 24 mai 2010;




ZIUA EROILOR

"Eroi au fost, eroi sunt înca..."





"Eroul necunoscut"
Desigur că a fost şi el copil
Desigur, a avut şi el o mamă
Poate mai este, încă, aşteptat
Să vină într-o vară, într-o toamnă.
Poate-a avut pe undeva copii
Poate femeia lui incă-l mai crede
Pe undeva în viaţă respirând,
Poate nu-l vrea să-l ştie iarbă verde.
Pe când cei cunoscuţi au viaţa lor
Şi moartea lor ce nimeni nu le-o schimbă,
Prin cel necunoscut, necunoscuţii toţi
Trăiesc întru aceeaşi sfântă limbă.
Pe undeva, desigur, s-a păstrat
Zâmbetul lui şi, poate, vreo scrisoare
Scrisă cu sânge-atunci, noaptea când
Viaţa se vrea în veci nemuritoare.






"EROILOR"
Spre voi, viteji al căror sânge a curs - hotarul apărându-l,
Îngenunchiat, tot Neamul astăzi îşi nalţă sufletul şi gândul!...
Spre slava voastră, din altare, se'nalţă fumul de tămâe,
Viteji a căror nume sfinte neşterse'n veci au să rămâe!...
Fiţi binecuvântaţi în veacuri, voi, păstrători de vechi hotare,
Viteji cari aţi căzut în lupte, visând o Românie-Mare!
De-apururea mărire vouă în înfloritul Paradis,
Că voi aţi biruit prin moarte, şi s'a'mplinit al vostru vis ...
Dar noi?... Suntem noi vrednici oare de jertfa sângelui cel sfânt
Ce-a curs din piepturile voastre pe vechiul Neamului pământ?....?????
Că voi prea mari aţi fost, prin jertfă, pe când urmaşii sunt prea mici,
O, eu aud mereu mustrarea vitejilor cu piept de fier,(...)
Noi suntem undeva, în iarba moale,
În spicul copt, în tarina fierbinte
În munti, cu mândrele poieni la poale,
Noi n-am murit de tot, luati aminte!
Noi stam si astazi straja-ndelungata,
Sus, sus, la ale vesniciei porti
Sa aducem iarasi jertfa ne’ntinata,
Luati aminte, noi nu suntem morti!
Cum stam noi jertfa lânga Dumnezeu
Din noi se-nalta flacara cea vie,
Prin care-n ceruri amintim mereu
Ca este pe pamânt o Românie.
Si daca neamul plânge în nevoi,
Noi stam de veghe sus necontenit
Si cerem izbavire pentru voi,
Caci numai pentru asta ne-am jertfit.






9 MAI in istorie





Simpozion interdisciplinar 9 mai ~ ZIUA EUROPEI~
“Bun venit în UE! Bun venit acasă!”

Simpozionul a constituit un prilej pentru implicarea şi responsabilizarea elevilor în cunoaşterea, păstrarea şi promovarea tradiţiilor şi valorilor culturale româneşti, ca parte a identităţii naţionale şi europene, cât şi conştientizarea triplei semnificaţii a zilei de 9 MAI în istorie.Simpozionul a fost organizat de catre Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Tg. Neamţ, Catedra Istorie si Geografie si
Catedra de Turism şi Alimentaţie Publică. Programul simpozionului a cuprins
~ expozitie de panouri tematice "9 Mai – Ziua Europei", realizate de elvii claselor a IX-a;
~ prezentarea semnificatiei zilei de 9 MAI in istorie:
9 MAI 1877 ~ Independenţa de Stat a României
- „Regalitatea - o pagină din istoria României”;
- „10 Mai ne-a dat domn, ţara şi regat!”;, prelectiune sustinuta de dl. prof. Vasile Vranceanu;
9 MAI 1945 ~ Victoria Naţiunilor Unite, capitularea Germaniei;
- „Capitularea Germaniei şi sfârşitul celui de –al Doilea Război Mondial în Europa”, responsabil prof. Constantin Pascu si prof. Ioan Arsintescu;
9 Mai 1950 ~ - Ziua Europei
- „Extinderea europeană”;, responsabil prof. Roxana Filip si prof. Elena Diana Spiridon
- „Călătorind imaginar în U.E.”;, pps. realizat de catre elevul Dragos Cojocariu (XII B);
- „Europa în diversitatea culinară”; preparate specifice tarilor UE, expozitie realizata de catre elevele claselor XII L rp, X C sam, IX C sub indrumarea dnelor prof. drd. Vântu Raluca, prof. Niculescu Eugenia, prof. Olariu Mihaela;
De buna dispozitie a noastra, s-au ocupat elevii Pista Iulian, Ciocarlan Valentin (IX B) si Draganescu Madalina (IX D), trupa de muzica folk a colegiului nostru.







SCURT ISTORIC A TRPLEI SEMNIFICATII A ZILEI DE 9 MAI

În ziua de 9 mai 1877, ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a declarat, în plenul Parlamentului, în numele guvernului, că România doreşte să rupă legăturile cu Turcia. Ca urmare, Parlamentul a votat, în aceeaşi zi, o moţiune prin care a fost proclamata independenţa de stat a României. Tot la 10 mai, dar în 1877, Carol I a proclamat în Parlament independenţa României.
Între anii 1939-1945 Pământul a fost zguduit de cel mai devastator război , în care au fost mobilizaţi 110 milioane de oameni, au murit 60 de milioane dintre care 40 au provenit din Europa. Sfârşitul coşmarului s-a întrezărit după ce aliaţii au debarcat în Normandia, dar mai ales după ce Hitler s-a sinucis în buncărul său din Berlin, în 30 aprilie 1945.
Mai mulţi comandanţi nazişti au înaintat aliaţilor cereri de capitulare necondiţionată, urmate de semnarea la 9 Mai 1945 a capitulării Germaniei prin care războiul s-a sfârşit în Europa!
Ziua de 9 MAI 1945 este ziua victoriei raţiunii împotriva barbariei, este ziua în care viaţa a primit o nouă şansă, este ziua în care adevăratele valori ale umanităţii au fost repuse pe piedestal, este ziua speranţei.
Este importantă nu pentru că este numită ziua victoriei, dar este şi ziua păcii, are un rol esenţial, lumea dorind să celebreze faptul ca după şase ani de război se instaurează în sfarşit pacea şi începe reconstrucţia unei noi Europe.
Ziua de 9 mai 1950 a reprezentat primul pas către crearea a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană.
În acea zi, la Paris, Ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a citit presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi celelalte popoare ale Europei să îşi unească producţiile de oţel şi cărbune, ca “prima fundaţie concretă a unei federaţii europene”. Propunerea lui avea ca scop crearea unei comunităţi în cadrul căreia membrii să îşi pună sub control comun producţia de oţel şi cărbune – ca bază a puterii lor militare -, în scopul evitării izbucnirii unui nou război.
În 1985, când proiectul construcţiei europene era deja clar conturat, cele zece state membre care formau la acea dată Comunitatea Europeană, au hotărât ca ziua de 9 mai să devină Ziua Europei.
Având în vedere că de la 1 ianuarie 2007 România face parte din cele 27 state membre U.E. este de datoria noastră ca români să sărbătorim Ziua Europei.