marți, 16 martie 2010

Harta Gulagului Comunist din România








Astazi la CDI s-a desfasurat seminarul pe tema „Comunismul în România”. S-au discutat anumite aspecte ale comunismului in Romania, precum "Socialismul secolului al XIX-lea şi mişcarea de stânga din România până la primul război mondial", "Partidul Comunist şi istoria politică a României după 1945", "Societate şi economie în România comunistă", "Educaţie şi învăţământ în România anilor 1945-1989" si despre "Inchisori comuniste in Romania". S-a vizionat un fragment din materialul video "Memorialul Durerii. O istorie care nu se invata la scoala",ce reprezinta o selectie de 30 de minute din serialul cu acelasi titlu realizat de Lucia Hossu Longin la Televiziunea Romana, alaturi de un material realizat in urma unei vizite la inchisoarea de la Sighet ~ "Inchisoarea Sighet ~ suntem facuti pentru a uita". La seminar si-au prezentat cercetarile si elevii Dragos Cojocariu(12B)~"Basarabia-1941, contexte istorice", responsabil prof. Arsintescu Ioan; Bogdanel Anusca(12G)~"Deportarile romanilor din Bucovina si Basarabia", responsabil prof. Elena-Diana Spiridon; Alexandru Draganescu(12I)~"Inchisoarea de la Aiud";, responsabil prof. Roxana Filip.
D.soara prof. Andreea Iftime a prezentat eseul "Literatura – memorial al rezistenţei individului în faţa sinelui şi a celorlalţi",literatura este tabloul care, sub influenţa ideologiei comunismului, nu mai prezintă realitatea nealterată, ci o plasează într-o sferă a neverosimilului şi a neconcordanţei cu fondul spiritual specific.
Concluzia? Comunismul a indus in noi umilinta... Regimul comunist ne-a schimbat mentalitatea, felul de a gândi şi a muncii. Una spuneam şi alta gândeam. Pentru supravieţuire, ţăranul trebuia să-şi fure propria sa muncă. Emil Cioran spunea: ”De câte ori privesc ţăranul român îmi place să văd înscrise în cutele feţei sale golurile dureroase ale trecutului nostru”. Pentru poporul român, cei aproape 50 de ani au fost o dramă istorică. O abatere de la dez­voltarea firească a societăţi noastre. A fost o rană ce sângerează şi astăzi.