duminică, 7 martie 2010

Ziua femeii, sarbatoarea internationala a mamelor



In fiecare an, pe 8 Martie se sarbatoreste Ziua Femeii si Ziua Mamei. Aceasta zi este asteptata de toate femeile, de toate varstele si incheie ciclul destinat "babelor" si prin urmare sfarsitul martisorului.

Ziua de 8 Martie este recunoscuta pe intreg Mapamondul ca sarbatoarea internationala a femeii. Luna martie este prima luna a primaverii cand toata natura renaste si razele soarelui incepe sa ne mangaie usor. Pura coincidenta sau nu, in acesta luna se sarbatoreste pe langa martisor si ziua femeii, a mamelor. Femeia este cea mai importanta fiinta din lume, mama si iubita, elemente fara de care intregul univers nu ar exista. Cum si unde a luat nastere ziua femeii?

Ziua Femeii se sărbătoreşte încă de pe vremea grecilor antici. Totuşi, impunerea sa ca sărbătoare internaţională a fost consfinţită abia în anul 1977, printr-o rezoluţie a Adunării Naţiunilor Unite.

Ziua mamei se sarbatorea inca de pe vremea zeilor din Olimp cand exista un festival dedicat mamei tuturor zeilor si zeitelor pe nume Rhea in Grecia Antica. In 1910, la Copenhaga apare pentru prima data ideea zilei femeii cand se sarbatorea miscarea femeilor pentru egalitate in drepturi si egalitate de sanse. 7 ani mai tarziu se naste si ziua de 8 Martie cu prilejul grevei muncitoarelor din Sankt Petersburg. Ziua femeii a fost recunoscuta ca sarbatoare internationala in 1977, devenind o traditie in majoritatea tarilor din Europa si in SUA, fiecare sarbatorind-o asa cum o simte. Ziua de 8 Martie este pe plan international Ziua Femeilor Militante, a celor datorita carora noi, femeile, avem drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educatie, la divort, la asistenta medicala, la contraceptie. Dreptul de a alege si de a spune Nu! Una dintre aceste tari este Anglia, unde pe 8 Martie au loc marsuri si intruniri in memoria acestor Femei.

Sărbătorea de 8 martie îşi are originea în festivalul dedicat zeiţei Cybele. În mitologia greacă, Cybele era zeiţa pământului şi mama tuturor zeilor ce trăiau pe muntele Olimp. Festivalul ţinut în cinstea ei purta numele de Hilaria şi dura trei zile, de pe 15 până pe 18 martie.Cybele a fost preluată şi în mitologia romană, iar cultul ei era primul din calendarul roman. După creştinizare, sărbătorile în cinstea zeiţei au fost înlocuite cu cele ale Mariei, mama lui Iisus.

O variantă a zilei femeii se regăseşte în Anglia secolului al XVI-lea. În "Sâmbăta Mamelor", din Postul Paştelui, slujitorii care munceau departe de casă căpătau învoirea de a-şi vizita familia.Muncitoarele din Statele Unite au început să-şi sărbătorească ziua, în 1857. Manifestarea era dedicată luptei împotriva inechităţilor sociale şi a discriminării dintre sexe.

Nevoia unei zile dedicate femeii, care sa fie sarbatorită la nivel internaţional, apare în 1910, la Copenhaga, în cadrul Internaţionalei Socialiste. Sărbătoarea a fost adoptată apoi şi în Austria, Danemarca şi Elveţia. În urma revoluţiei bolşevice, Lenin a oficializat ziua femeii pe tot teritoriul fostei URSS.Sărbătoarea a fost impusă, pe plan internaţional, în 1977, printr-o rezoluţie a Naţiunilor Unite. În ţara noastră, 8 martie se sărbătoreşte din perioada regimului comunist.
In Romania in ziua de 8 Martie se sarbatoreste Femeia, bucuria vietii noastre si motivatia de a trai.

FEMEIA ~ acest miracol si mister despre care un mare ganditor francez spunea ca este « cea mai frumoasa jumatate a lumii ».


La multi ani de 8 Martie, tuturor femeilor si mamelor din Romania si o primavara frumoasa!