marți, 27 aprilie 2010

Joseph si Magda Goebbels



Unul dintre cele mai cunoscute triouri din istorie este Hitler – Göring – Goebbels.Ce au in comun cei trei? Modul de actiune, felul in care isi impun propriile convingeri, indiferenta fata de cei care i-au ales si, nu in ultimul rand, abuzul de putere. Impartasesc aceleasi convingeri, au acelasi obiceiuri si risca sa aiba si acelasi destin.

Adolf Hitler, lider al Partidului Muncitoresc German National-Socialist. In paginile de istorie, putem citi ca Hitler a dus o politica de pregatire si de declansare a celui de-al Doilea Razboi Mondial, precum si de punere in aplicare a unui plan nationalist si rasist de exterminare in masa a evreilor si altor „indezirabili”, precum si de lichidare a adversarilor politici. Vi se pare cunoscut? „Tot ce nu este cu noi e impotriva noastra”.

La Hitler a fost strategia de a se inconjura de oameni loiali, care sa aiba grija de imaginea sa. Daca in cazul dictatorului german a fost vorba de Hermann Göring si de Joseph Goebbels.

Hermann Göring a fost al doilea in ierarhia partidului, dupa Adolf Hitler, si comandant al aviatiei miliare. Datorita puterii sale de convingere, Hermann Göring a fost considerat unul dintre eroii germani ai Primului Razboi Mondial, dar, dupa capitularea neconditionata a Germaniei, la 9 mai 1945, el a fost judecat pentru crime de razboi si pentru crime impotriva umanitatii in Procesul de la Nürnberg.

Joseph Goebbels a fost unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Adolf Hitler si printre cei mai devotati adepti ai ideologiei naziste. Goebbels a fost o personalitate polivalenta, un fel de om bun la toate, el imbratisand, de-a lungul timpului, mai multe meserii la care s-a adaptat din mers. Goebbels a fost cunoscut ca fiind zelos, stiind sa isi impuna propria vointa in randul maselor si al cadrelor militare.

„Controlul asupra mass-mediei nu a fost doar o problema de personal. In curand, continutul fiecarui ziar era supravegheat de Ministerul Propagandei, lucru ce a dus la un proces de autocenzura care opera in toate aceste domenii.”

Dr. Paul Joseph Goebbels (29 octombrie 1897 - 1 mai 1945) a fost un politician german şi Ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist din anul 1933 până în 1945. A fost unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori a lui Adolf Hitler şi printre cei mai devotaţi adepţi a ideologiei naziste. Goebbels a fost cunoscut ca fiind zelos, un orator energetic şi un antisemit virulent.

După ce naziştii au preluat puterea în 1933 a fost numit Ministrul Propagandei. Unul dintre primele sale acte a fost să ordoneze arderea cărţilor evreieşti sau cu autori anti-nazişti la Bebelplatz. După numirea sa, atacurile împotriva evreilor germani au devenit şi mai feroce culminând cu pogromul din aşa numita Noapte de cristal, Kristallnacht, în 1938.

Un suporter avid al războiului, Goebbels a făcut tot ce i-a stat în putere să pregătească poporul german pentru un conflict militar de mare amploare. În timpul celui de-al doilea război mondial, şi-a mărit puterea şi influenţa prin intermediul alianţelor pe care le negocia cu alţi lideri nazişti.“Dumneavoastră şi eu luptăm unii împotriva celorlalţi cu toate că nu suntem cu adevărat duşmani”, spunea Goebbels. Spre sfârşitul anului 1943, războiul se îndrepta înspre un dezastru pentru Puterile Axei, însă acest lucru l-a făcut pe Goebbels să intensifice propaganda, îndemnându-i pe germani să accepte ideea războiului şi mobilizării totale.

Faptul că Hitler o îndrăgea pe Magda Goebbels şi pe copiii familiei, i-a dat şi mai mult acces lui Goebbels în cercul personal al lui Hitler. Cu toate acestea, Goebbels nu era informat direct despre acţiunile militare sau diplomatice, bazându-se pe alte surse pentru a afla ceea ce are de gând să facă Hitler.Când ceilalţi lideri nazişti au încercat să-l convingă pe Hitler să părăsească Berlinul şi să creeze un nou centru de rezistenţă în Bavaria, Goebbels s-a opus însă, susţinând o ultimă opoziţie în capitala Reich-ului. Până la acest moment, Goebbels obţinuse deja poziţia pe care o dorea lângă Hitler. Göring era discreditat categoric, cu toate acestea Hitler a refuzat să îl destituie abia până la 25 aprilie.

Pe 22 aprilie din cauza influenţei lui Goebbels, Hitler a anunţat că nu va părăsi Berlinul, ci va sta să lupte şi să moară dacă e nevoie pentru a-şi apăra capitala. Goebbels a rămas cu Hitler în Berlin până la sfârşit.Pe 30 aprilie, când sovieticii ajunseseră la câteva sute de metri de buncăr, Hitler şi-a întocmit testamentul. Goebbels a fost unul dintre cei patru martori la acest lucru. Nu cu mult timp după ce l-a completat, Hitler se împuşcă, Goebbels comentând: "Inima Germaniei a încetat să mai bată. Führer-ul e mort." În testament, Hitler nu a numit un succesor la conducerea Partidului Nazist, însă l-a numit pe Goebbels Cancelar al Reich-ului, pe amiralul Karl Dönitz Preşedinte al Reich-ului iar pe Martin Bormann, Ministrul Partidului. Goebbels ştia că titlul acesta era doar teoretic. După sinuciderea Führer-ului, Goebbels a devenit Cancelarul celui de-al Treilea Reich - însă doar pentru o zi.

La ora 20.00 a serii de 1 mai, Goebbels a aranjat ca un doctor SS, Helmut Kunz, să-i omoare pe cei şase copii ai săi, injectându-i cu morfină iar apoi, când sunt inconştienţi să le pună cianură în gură. Comform declaraţiilor lui Kunz, acesta le-a dat copiilor morfină, însă Magda Goebbels şi Stumpfegger, acesta era doctorul personal a lui Hitler, le-au administrat cianura. Deci in ultimile ore ale vieţii, Goebbels i-a permis soţiei sale, Magda, să îi omoare pe cei şase copii. La puţin timp după, Goebbels şi soţia acestuia au mers în grădina Cancelariei, unde s-au sinucis.

Corpurile lui Goebbels şi al soţiei au fost apoi arse, însă din cauza lipsei de combustibil, acestea au ars numai parţial, fiind uşor identificabile. Rămăşiţele familiei Goebbels au fost îngropate în secret, lângă Rathenow în Brandenburg. În 1970 au fost arse iar cenuşa rămasă a fost aruncată în râul Elba.

Faimoasa sotie a lui Goebbels, lipsita de sentimentul matern a fost Johanna Maria Magdalena Goebbels sau Magda Goebbels (n. 11 noiembrie 1901, Berlin — d. 1 mai 1945, Berlin). Soţia diavolului cum a fost ea denumită de istoricii postbelici era inteligentă, cultă, sigură de sine, frumoasă, o apariţie care atrăgea atenţia.

"N-am văzut niciodată o femeie cu asemenea ochi, reci ca gheaţa." aceasta este afirmatia lui François-Poncet, ambasadorul Franţei în Germania, în 1932, la un bal al „Asociaţiei femeilor germane din străinatate“ .

Doamna Goebbels a avut o viata plina, "sotia diavolului" si-a trait viata alaturi de foarte multi barbati.În 1919 Magda este trimisă de către tatăl ei natural la un prestigios colegiu pentru fetele din familiile înstărite, la Holzhausen, lângă Goslar. În anul 1920, în timp ce se întorcea de la scoală Magda îl întâlneşte în tren pe Günther Quandt, un bogat industrialist german în vârstă de 38 de ani, văduv şi tată a doi baieţi. Magda trece de la catolicism la protestantism şi pe 4 ianuarie 1921, la doar 19 ani, devine doamna Quandt, fiind nevoită să facă faţă obligaţiilor sociale la cel mai înalt nivel.

La 1 noiembrie în acelaşi an Magda naşte primul ei copil, Harald care avea să fie mai târziu singurul ei urmaş care supravieţuit după al doilea război mondial.

Căsnicia celor doi nu avea însă să dureze prea mult, deoarece tânăra Magda se simţea de cele mai multe ori singură, Quandt fiind un bărbat fără pretenţii culturale ocupat în cea mai mare parte a timpului de propriile afaceri. Într-o încercare de consolidare a căsniciei, pleacă împreună pentru şase luni într-un tur al Americii. La New York, Magda a fost atrasă de luxul petrecerilor din înalta societate, făcând o impresie deosebită asupra lui Herbert Hoover, nepotul preşedintelui american. Relaţia dintre soţi nu s-a îmbunătăţit şi în anul 1929, cei doi au divorţat, Quandt asigurându-i Magdei în continuare un trai fără lipsuri şi rămânând prieteni. Proaspăt divorţată, Magda a refuzat cererea în căsătorie a lui Herbert Hoover, după ce acesta a venit special din America pentru ea.

Tânără, blondă şi cu o situaţie financiară bună fără a fi nevoită să muncească, Magda merge la sfatul unei prietene la o întâlnire a Partidului Naţional Socialist, de unde se întoarce impresionată de unul dintre vorbitori, Dr. Joseph Goebbels. Fascinată de oratoria şi carisma lui Goebbels, Magda cumpară a doua zi cartea lui Adolf Hitler, Mein Kampf (Lupta mea) şi se alătură Partidului Naţional Socialist la 1 septembrie 1930. Se oferă voluntară în munca de partid deşi nu a fost niciodată atrasă sau activă din punct de vedere politic.

Este mutată apoi la “Secţia presei externe“ a Ministerului Propagandei, unde îşi putea folosi cunoştinţele de franceză, engleză şi italiană. Aici vine în contact şi îl cunoaşte mai bine pe Joseph Goebbels. Această întâlnire avea să fie fatală pentru Magda, care în anii următori va ajunge dependentă de oratorul Goebbels. Ei s-au logodit după puţin timp, Joseph care era şchiop şi mic de statură având o constituţie mai degrabă firavă fiind încântat de asocierea cu tânăra elegantă din înalta societate ce avea şi o cultură bogată. Magda îl întâlneşte şi pe Adolf Hitler, cei doi fiind impresionaţi unul de celălalt şi căsătoria cu Goebbels părea astfel aranjată.

Există mai multe păreri ce susţin că între Hitler şi Magda ar fi existat mai mult decât o prietenie platonică, dar se pare totuşi că pe cei doi i-a legat în primul rând o profundă admiraţie şi un respect reciproc. Căsătoria Magdei cu Goebbels a avut loc la 19 decembrie 1931, Hitler însuşi fiind unul dintre martori. În urma acestei căsnicii au rezultat şase copii.

Familia Goebbels era prezentată publicului ca pe un model ce trebuia copiat. Magda devine prin căsătoria ei cu unul dintre cei mai importanţi şi vizibili membri ai Partidului Nazist imaginea soţiei şi a mamei nemţoaice perfecte. Magda era fascinată de Hitler şi încântată de admiraţia lui, succes care-i asigură o ascensiune colosală în cercurile înalte. Casa familiei Goebbels devine în curând unul dintre locurile de întâlnire pentru mai mulţi membri ai NSDAP –ului, mai ales după ce Goebbels este numit minstru al propagandei in 1933. Căsătoria soţilor Goebbels a fost o reuşită doar pentru câţiva ani. Încă din anul 1934, Joseph Goebbels a început să se întâlnească cu alte femei, Magda tolerându-i pentru început infidelităţile.Au existat de asemenea zvonuri şi în legătură cu infidelităţi de-ale Magdei.

Atât Magda cât şi Joseph Goebbels au câştigat numeroase beneficii şi o importantă poziţie socială ca urmare a legăturii lor strânse cu Hitler. În saloanele reşedinţei familiei Goebbels, la Berlin, au avut loc recepţii pentru conducători de state şi personalităţi ale vieţii culturale internaţionale. Cei doi au rămas loiali Führer-ului pe tot parcursul vieţii lor, fiind printre cei mai înfocaţi susţinători ai ideologiei naţional-socialiste.

La sfârşitul lunii aprilie 1945 trupele Armatei Roşii erau deja la periferia Berlinului şi familia Goebbels se muta împreună cu toţi cei şase copii în buncărul de sub Cancelaria Reichului. Pe fondul apropierii trupelor ruseşti de centrul oraşului, Hitler şi proaspăta sa mireasă Eva Braun se sinucid în după-amiaza zilei de 30 aprilie. Câţiva martori susţin că Magda, afectată de dorinţa lui Hitler de a-şi pune capăt zilelor, a încercat în ultimul moment să-l facă să se răzgândească,dar aceast lucru rămâne totuşi disputat.

La sfârşitul războiului, Goebbels se decide să urmeze exemplul lui Hitler şi să se sinucidă împreună cu întreaga sa familie.Magda îi scrie fiului ei aflat în nordul Africii o scrisoare de rămas bun în care încearcă să-şi justifice gestul, de altfel si singurul urmas care scapa viu. A doua zi, pe 1 mai 1945, cei şase copii ai familiei Goebbels au fost drogaţi cu morfină şi apoi ucişi cu capsule de cianură sparte în gură. Trupurile copiilor, toţi imbrăcaţi în alb, au fost găsite în buncăr în paturile în care au fost ucişi, a doua zi de către trupele ruseşti. La puţin timp după, Goebbels şi soţia acestuia au mers în grădina Cancelariei, unde s-au sinucis.

Trupurile lor au fost stropite cu petrol, dar din cauza dificultăţii cu care se găsea petrolul la acea dată acestea au fost doar parţial arse, soţii nefiind îngropaţi. A doua zi, soldaţii ruşi au gasit cadavrele şi poze cu figura lui Goebbels carbonizată au fost intens publicate. Rămăşiţele întregii familii au fost mai târziu îngropate în secret de către sovietici, iar în luna aprilie a anului 1970 dezhumate şi incinerate, cenuşa lor fiind împrăştiată în râul Elba .

"Nu există nici o altă soluţie ... Nu-mi pot imagina că viaţa ar fi posibilă pentru copii după moartea Führer-ului." Magda Goebbels vorbind despre posibilitatea uciderii copiilor ei.