marți, 27 aprilie 2010
Lee Miller (1907-1977), celebru fotomodel devenit fotograf de razboi
Am pornit de la ceea ce sunt - dincolo de geografii, de timp, de sex, de cultură - cele trei mari dorinţe ale oamenilor: puterea, iubirea şi banii. Desigur că una dintre aceste dorinţe este cea mai puternică, dar ea nu le anulează pe celelalte, ci doar le face mai palide. Cea mai puternică este dorinţa care le-a dominat viaţa. Şi le-am găsit... Cele trei patimi exponenţiale, întâlnite într-un destin de excepţie, Lee Miller.
Am găsit o a patra dimensiune. Aventura. Adică cazul unei femei – repet că şi un bărbat poate face aşa ceva – care îşi doreşte să aibă mai multe vieţi în aceeaşi viaţă. Această femeie nu este însă multidimensională. Mai degrabă viaţa ei este o sumă de fire împletite, ce formează un fel de şnur. Lee Miller (1907-1977), fotograf şi fotomodel, muză a lui Man Ray şi Picasso, între alţii.
Acest articol o prezintă pe Lee Miller de o parte şi de alta a aparatului foto, de la începutul cariei sale de model şi până la ultimele fotografii realizate de aceasta, inlcusiv peisajele egiptene din perioada primei căsătorii.
Născută la New York, Elizabeth (Lee) Miller este fiica unui inginer-inventator care i-a pus camera foto în mană pe când era doar un copil. La vârsta de 19 ani, în timpul unei plimbări pe o stradă din Manhattan a fost descoperită de Conde Nast, care a lansat-o în cariera de modelling. Prima ei apariţie a fost pe coperta Vogue din martie 1927, ilustraţia fiind realizată de George Lepape.
In următorii doi ani a devenit unul dintre cele mai de succes modele, fotografiată de Arnold Genthe, Nickolas Murray sau Edward Steichen. Acesta din urmă este autorul unei campanii publicitare la Kotex, prima campanie la tampoane igienice din istorie, a cărei protagonistă a fost Lee Miller. Campania a stârnit multe controverse la acea vreme.
In 1929 Miller îl întâlneşte pe Man Ray la Paris, devenind eleva şi iubita acestuia, membră a Mişcării Suprarealiste. Aşa îi cunoaşte pe Paul Eluard, Pablo Picasso şi Jean Cocteau, devenind muza acestuia din urmă, în filmul The Blood of a Poet (1930). Realizează primele ei fotografii, suprarealiste. Se întoarce în America, unde, împreună cu unul dintre fraţii săi deshide un studio foto, are o expoziţie foto, apoi se căsătoreşte cu un om de afaceri egiptean, Aziz Eloui Bey, mutându-se la Cairo. Divorţează în 1934 şi se întoarce la Paris, unde îl cunoaşte pe viitorul soţ, pictorul suprarealist britanic Roland Penrose şi se mută la Londra.
Se angajează ca fotograf pentru British Vogue, acoperind London Blitz, iar în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial devine singura femeie fotograf, corespondent de război, pentru Vogue. Alături de fotograful David E. Scherman de la Life Magazine, Miller a realizat cele mai iconice fotografii din timpul debarcării din Normandia, eliberarea Parisului şi din lagărele de exterminare Buchenwald şi Dachau.
După război, bântuită de atrocităţile surprinse de cameră, Miller suferă câteva episoade puternice de depresie şi începe sa bea foarte mult. In 1947 de naştere unicul său fiu, Antony iar Miller se întoarce la Vogue, fotografiindu-i pe Max Ernst, Alfred H. Barr Jr., Saul Steinberg. Ilustrează biografiile lui Picasso şi Antoni Tapies, scrise de soţul său şi se dedică artei culinare….
Miller moare de cancer, în 1977, iar fiul său este autorul primei sale biografii, în 1985, "The Lives of Lee Miller".