marți, 27 aprilie 2010

Viata irosita a Evei Braun


"Modalitatea de a evita ceea ce este puternic consta in a lovi ceea ce este slab."

Articolul are la baza Viata irosita a Evei Braun , carte scrisa de Angela Lambert.
Eva Anna Paula Hitler, născută Braun (n. 6 februarie 1912, München — d. 30 aprilie 1945, Berlin) a fost timp de 14 ani amanta şi în ultimele 36 de ore din viaţă, soţia lui Adolf Hitler. Decentă şi bine crescută, ea era o tânără din clasa mijlocie fără sentimente antisemite, care nu s-a alăturat niciodată Partidului nazist, dar care a avut ghinionul să se îndrăgostească de un monstru. De dragul Führer-ului, a renunţat la tot ce ar fi putut să o împlinească în viaţă – căsătorie, copii, propria casă, mândria şi aprobarea părinţilor. Datele rămase despre această femeie sunt foarte puţine.

Congresul Partidului din 1936 a fost prilejul cu care Eva şi-a câştigat definitiv locul de amantă oficială a Führer-ului, recunoscută doar de cercul foarte apropiat nu şi de opinia publică. Tot acum, Bormann este delegat se ocupe de cheltuielile ei, punându-i la dispoziţie o sumă lunară.

Eva însă nu s-a plâns niciodată lui Hitler de singurătate sau depresie. Führer-ul se revanşa satisfăcându-i toate capriciile în ceea ce priveşte vestimentaţia. Bormann se ocupa de aceste cheltuieli iar Hitler nu comenta niciodată.

Desi a fost amanta lui Hitler pentru 14 ani, puţină lume i-a cunoscut numele sau înfăţişarea, Führer-ul reuşind atât de bine să o ţină departe de ochiul publicului încât a trăit şi a murit anonimă.



Căsătoria celor doi a avut loc pe 29 aprilie 1945,martori fiind Joseph Goebbels şi Martin Bormann. Ceremonia a fost una simplă fără prieteni sau familie, urmată apoi de o mică recepţie. Gertrude Weisker, verişoara Evei: Nu mai avea motive să ezite. Până atunci a spus că este căsătorit cu Germania. Dar acum nu mai exista o Germanie, aşa că probabil s-a gândit că putea până la urmă să o ia de soţie pe femeia cu care a trăit împreună.

Pentru 36 de ore, Eva a avut bucuria de a i se spune Frau Hitler, cu toate că noul ei soţ continua să i se adreseze cu domnişoara Braun. În după-amiaza zilei următoare, când ruşii ajunseseră extrem de aproape de centrul capitalei, cei doi decid că a venit timpul să-şi curme viaţa. După ce îşi iau rămas bun de la cei din buncăr, Eva se otrăveşte cu cianură, iar Hitler îşi trage un glonţ în tâmplă. Cadavrele lor sunt scoase afară de adjutanţii Führer-ului. Pe 2 mai rămăşiţele sunt găsite de către soldaţii ruşi în grădina Cancelariei într-un crater făcut de o bombă. De-a lungul anilor cadavrele au fost îngropate şi deshumate de mai multe ori, până când în aprilie 1970 sunt incinerate complet, iar cenuşa este aruncată în râul Elba.

Aceasta carte analizeaza personalitatea controversata a Evei Braun, pe care autoarea îsi propune sa o prezinte într-o lumina pozitiva, nicidecum ca pe o nazista zeloasa, calica sau ca pe o jucarie sexuala a unui dictator, ci ca pe o tânara bine crescuta, dintr-o familie respectabila, apartinând clasei de mijloc.

În contrapartida, Hitler este înfatisat cu toate defectele si viciile unui monstru însetat de putere si cu desavârsire dement. Despre viata lui Adolf Hitler s-au scris peste sapte sute de biografii, însa aceasta carte despre viata Evei Braun este abia a doua în limba engleza si prima scrisa de o femeie.

Marea pasiune a Evei încă din copilărie a fost fotografia şi ulterior Hitler îi face cadou un aparat foto foarte performant pentru acea vreme spre bucuria ei. Majoritatea pozelor şi filmelor cu Führer-ul de la Berghof sunt făcute de ea. În noiembrie 1945, americanii găsesc în casa Evei din München 33 de albume cu fotografii, care au fost confiscate şi se află în prezent în arhiva naţională a Statelor Unite.

Un alt hobby era moda. Avea numeroase ţinute făcute special pentru ea de către croitorese din Berlin sau Paris, fiind mereu foarte atentă la aspectul şi silueta sa. Deţinea chiar un clasor în care erau reproduse şi numerotate toate rochiile, cu un eşantion din materialul corespunzător. Hitler aprecia această meticulozitate a ei în ceea ce priveşte înfăţişarea, spunând că nu i se poate reproşa nici cea mai mică neglijenţă.

Eva era şi o sportivă desăvârşită, practicând înotul, gimnastica şi schiul. Adora animalele având un câine ciobănesc, un basset şi doi foxterieri: Negus şi Stasi. Mare admiratoare a vedetelor din lumea artistică, colecţiona articolele din reviste despre ele, frecventând pe cât posibil cinematografele şi teatrele.

Eva a ţinut pe parcursul vieţii un jurnal, unde făcea sporadic însemnări. Din nefericire acesta rămâne până în prezent pierdut, doar 22 de pagini conţinând însemnări din primele luni ale anului 1935 fiind disponibile cercetătorilor.

Unii dintre servitorii de la Berghof au vorbit după război de extravaganţa în care trăia şi luxul pe care Hitler îl satisfăcea. Cu toate că Führer-ul îi plătea toate cheltuielile cu vestimentaţia, cadourile pe care i le făcea nu erau de o valoarea foarte mare. În afară de casa cumpărată în München, acesta i-a mai dăruit un autoturism Mercedes şi bijuterii care, cu excepţia unui ceas cu diamante, erau semipreţioase. Percheziţia făcută de soldaţii americani în locuinţa ei a scos la iveală 100.000 de mărci germane, 1000 de dolari şi 10 lire sterline. Este o sumă considerabilă, dar nu una exagerată pentru amanta Führer-ului.

Eva Braun, partenera lui Adolf Hitler, nu era "o blondă proastă". Eva Braun, partenera lui Adolf Hitler, a fost considerată, în numeroase documentare şi cărţi, drept o persoană lipsită de importanţă, însă aceasta era departe de a fi "o blondă proastă", au declarat autorii unei noi biografii a acesteia.

Oamenii au văzut-o mereu pe Eva Braun ca fiind femeia plăcută care s-a îndrăgostit de un monstru, dar ea a avut o mare influenţă în cercul apropiaţilor lui Hitler. Totuşi, cartea nu dă dovezi în privinţa unei relaţii sexuale între Braun şi Hitler, un lucru asupra căruia au existat întotdeauna întrebări.