duminică, 1 iulie 2012

A fi tanar inseamna... TiA

Nu sunt numai simple gânduri aşternute pe o coală albă de hârtie, sunt adevăruri pure, cu care trăim înnobilaţi de esenţă în fiecare zi, suntem oameni ce construim oameni, părinţi ce creştem copii, adică viitori tineri. Ce înseamnă a fi tânăr?! E o întrebare retorică pentru că la ea răspunde doar cel care a trăit deja o viață și face bilanțul acesteia. De ce oare oamenii când ajung la bătrânețe duc dorul tinereții și poate chiar regretă de foarte multe ori ceea ce nu au reușit să facă când erau tineri?! A fi tânăr înseamnă a fi activ, a fi demn de ceea ce faci, a fi ingenios, a fi puternic spiritual și moral, a fi rezistent la tentațiile secolului în care trăim… A fi tânăr înseamnă plin de idei, a fi implicat şi dornic de afirmare, a comunica şi a socializa, a avea prieteni şi a fi prieten, pentru ca din prietenie se nasc cele mai frumoase realizări. În același timp, a fi tânăr implică și responsabiltatea, respectul și conștientizarea sensului vieții.

În săptămâna ”Școala altfel”, mai precis între 5-7 aprilie 2012 un grup de profesori, studenți si elevi am participat la programul TiA-Scrierea Propunerilor de Finanțare în Contextul Programului Tineret în Acțiune, formatori fiind Adrian Vașnic și Andreea Țundrea, doi tineri extrem de adorabili pentru care se potrivește ca motto de viață „Dăruirea de a-i învăța pe alții și bucuria de a învăța de la alții…”

TiA sau „Tineret în Actiune” (Youth in Action) este programul Uniunii Europene care susține activitățile de învățare nonformală pentru tineri, prin finanțarea de proiecte. Acesta vine în continuarea programului „Tineret” (Youth) și este implementat din anul 2007. Programul, cu finanțare de la Comisia Europeana, vizează promovarea cetățeniei active în rândul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de solidaritate și toleranta, sprijinirea înțelegerii reciproce între tinerii din diferite țări, promovarea cooperării europene.

La acest curs am învățat că prin Tineret în Acțiune se poate aduce o schimbare în bine la nivelul comunității, că TiA înseamnă implicarea organizațiilor și a tinerilor înșiși, înseamnă lucru în echipă și comunicare. TiA aduce împreună diferite realități și culturi, creează dialog. Tineret în Acțiune înseamnă a învăța, a participa, a împărtași. Nu în ultimul rând, TiA este despre oamnei, oameni care vor ca vocea lor să fie auzită, care vor ca ideile lor să se materializeze și care vor să facă aceste lcruri împreună. Acțiunile operaționale TiA sunt:

 Schimburi de tineri

 Inițiative ale tinerilor

 Proiecte pentru democrație participativă

 Serviciu European de Voluntariat (SEV)

 Proiecte de formare și rețele

Am înțeles că trebuie să ne implicăm, deoarece este vorba de oameni în general și de tineri în special, tot felul de tineri, și despre interacțiuni culturale. Am descoperit ”Scrierea de proiecte în context TiA”, ce înseamnă a învăța prin a face, a lucra în echipă, a comunica, a înțelege pe tine însuți și pe cei din jurul tău.

Fii tânăr și participă la proiecte TiA, ce pot să-ți deschidă mintea și inima!