Termenul de excursie are, cu siguranţă, înţelesuri multiple pentru orice cadru didactic. Nu doar un timp de relaxare şi de odihnă activă, de ajungere în locuri noi şi la oameni noi. O oportunitate ce nu trebuie nicicum amânată în drumul formării elevilor noştri, mai ales în aceste vremuri în care comoditatea şi tentaţia de a cunoaşte Lumea lui WWW tinde să acapareze interesul copiilor de a cunoaşte lumea direct şi în timp real.
Tocmai de aceea, excursia tematică ”Bucovina la pas” a fost aleasă special ca formă de organizare, fiind considerată de către membrii echipei de coordonare drept cea mai eficientă activitate de cunoaștere, relaxare și socializare. În urma excursiei am constatat că elevii participanți au venit în contact cu locuri pe care, din păcate, mulţi români nu le-au vizitat, preferând să ajungă mai curând în ţări străine. Nimic rău în excursiile externe, dar identitatea națională într-o Europă unită trebuie sădită, îngrijită şi susţinută să dea roade încă de la vârste fragede.
Renunţând la spaţiile convenţionale ale demersului educaţional, excursia a accentuat latura formativă. Cunoşterea a fost completă, incitantă, cu efecte de lungă durată. Obiectivul proiectului şi-a găsit un loc clar şi sigur de împlinire prin derularea acestei excursii. Elevii au fost astfel actorii principali ai propriei lor formări, iar impactul asupra lor a avut valoarea unui feed-back pozitiv.
În Fălticeni au fost impresionaţi de atmosfera încă prezentă a marilor oameni de cultură care s-au afirmat pe scenă și în sculptură. Au privit acele creații, ce exprimau legătura dintre natură și piatră, au aflat despre străduinţa şi stăruinţa lorcreatorului de a reda etapele vieții. Au admirat originalitateascu sculpturii Fata cu mandolină și au aflat povestea operelor lui Ion Irimescu. Acesta a donat peste 300 de opere primariei locale, dând naștere astfel celei mai mari colecții permanente de autor din România.
La Suceava, în timpul vizitei Muzeului de Istorie părea că timpul s-a întors şi, cu siguranţă, mai bine au înţeles toate câte le aflaseră în orele de istorie.
În urma turismului religios efectuat, elevii au înţeles cu adevărat de ce Mănăstirile din Nordul Moldovei sunt declarate monumente UNESCO, pentru că aici istoria, arhitectura, convieţuirea paşnică şi productivă a celor ce convetuiesc în cadrul mănăstirii oefră originalitate lăcașelor de cult.
Excursia în Masivul Rarău, la Pietrele Doamneia adus elevilor noştri marele beneficiu al întâlnirii cu natura la ea acasă. Ei ştiau multe lucruri despre munţii aceia. Dar nu voi uita niciodată privirile lor pline de încântare ori uimire în faţa minunilor pe care natura, doar ea, le poate crea; Vizitarea Stației meteo a fost nu doar admirarea unui peisaj superb, în care natura se completa cu divinul, ci si cercetarea ”vremii” la ea acasa. Acestea, cu siguranţă, au lăsat urme adânci şi calde care se vor dovedi în viitor a fi sprijin pentru tinerii ce vor fi, pentru gândul lor pentru natură şi ţară.
Copiii au manifestat un real interes pentru obiectivele vizitate; au simțit efectiv că participă la o altă manieră de a acumula cunoștințe noi, de a socializa și de a vedea locuri noi. Activitatea a fost foarte atractivă și a contribuit în mod vizibil la consolidarea cunoștințelor de cultură generală. S-a propus întocmirea de către elevi a unui album cu fotografii din excursie.
Echipa coordonatoare a excursiei a fost organizata din prof.ing. Ioan Salomia,prof. TIC Daniela Pavel, prof. istorie Elena-Diana Spiridon si dir.adj. prof. Mariana Munteanu, dir.adj. Laurentiu Pavel.
In excursia tematica au participat 45 elevi cu vârste cuprinse între 15-18 ani, din clasele a IX-a E si a XI-a D, profil Tehnician în gastronomie, Colegiul Tehnic ”Ion Creangă” Tg. Neamț.