duminică, 28 februarie 2010

SERIA9: Femei celebre!!!

Grace Patricia Kelly, iar după căsătorie Prinţesa Grace de Monaco



Grace Kelly ~ Printesa Americana ~

Grace Kelly, actrita care avea sa devina printesa de Monaco, a ramas in istoria secolului XX ca un simbol al stilului, elegantei si frumusetii.

In luna mai 1955 Grace Kelly a participat la Festivalul de Film de la Cannes, l-a intalnit pentru prima oara pe printul Rainier III de Monaco, intalnire care avea sa ii schimbe pentru totdeauna destinul. Iar in martie 1955, Grace Kelly a castigat celebra statueta pentru rolul sau din The Country Girl.

Pe 5 ianuarie 1956 printul Rainier si Grace Kelly isi anuntau logodna.Casatoria celor doi a avut loc pe 18 aprilie 1956, cu participarea a 80 de invitati, pentru ca a doua zi sa aiba loc "nunta secolului", cum a fost numita, un eveniment monden la care au participat sute de personalitati, inclusiv sefi de stat si de guvern, membri ai caselor regale, vedete de la Hollywood.

Grace Kelly a fost o personalitate extrem de puternică, iar acest lucru s-a manifestat inclusiv în stilul său vestimentar. Ea nu a adoptat un stil, ci a creat unul, refuzând să îi copieze pe alţii. Imaginea sa era diferită de cea a divelor voluptoase ale epocii. Nu avea nevoie de artificii sau de ţinute vulgare pentru a-şi sublinia erotismul.

Născută într-o familie catolică şi educată într-o mănăstire, Grace Kelly a trezit indignarea familiei sale, atunci când s-a hotărât să devină actriţă. Pentru a-şi putea plăti cursurile de artă dramatică, a pozat pentru reclame la Coca Cola şi Colgate. A fost repede remarcată şi, la 22 de ani, juca în primul său film, 14 ore. Celebritatea i-a fost asigurată de colaborarea cu Alfred Hitchcock, ea deţinând rolul principal în trei filme ale „maestrului suspansului“: Dial M for Murder, Rear Windows şi To Catch a Thief. În al treilea film, Kelly a jucat rolul unei moştenitoare de origine americană, care impresiona prin ţinutele sale sofisticate şi bijuteriile scumpe.

În 1955, ea a primit premiul Oscar pentru rolul interpretat în „The Country Girl“. La premiere, a purtat o rochie de satin albastru, una dintre ţinutele sale preferate. De altfel, a apărut îmbrăcată în ea şi la premiera filmului şi pe coperta revistei „Life“. Astfel, arăta că nu îi pasă de regula conform căreia nu trebuie să apari de două ori în public în aceeaşi ţinută şi se distanţa de stilul vestimentar al personajelor interpretate. De exemplu, în „Rear Window“, personajul său, Lisa Carol Fremont, era posesoarea unei garderobe impresionante atât prin calitate cât şi prin cantitate şi îşi schimba în permanenţă ţinutele.

În total, Grace Kelly a jucat în numai 11 filme, suficient pentru a rămâne în istoria cinematografiei şi în amintirea fanilor. Cariera ei la Hollywood s-a încheiat în momentul în care s-a căsătorit cu prinţul Rainier şi a devenit prinţesă de Monaco.

Grace Kelly şi prinţul Rainier de Monaco s-au întâlnit în mai 1955, în timpul festivalului de la Cannes, când Grace a mers la castel pentru o şedinţă foto. Apoi, Rainier şi-a petrecut sărbătorile de iarnă împreună cu familia lui Grace, iar 19 aprilie 1956 avea loc nunta, celebrată în Catedrala din Monaco. Grace Kelly a purtat o rochie de mireasă cu adevărat princiară, făcută din metri de mătase, tafta, tul şi dantelă, creaţie a lui Helen Rose, designerul actriţei de la casa de producţie Metro Goldwin Mayer.

Odată devenită prinţesă, nu a trebuit să îşi schimbe stilul prea mult, datorită eleganţei ei naturale şi nobleţei cu care se născuse. Prefera în continuare culorile pastelate şi liniile simple. Mănuşile albe, eşarfele de mătase şi pantofii cu toc jos îi defineau, de asemenea, imaginea. De asemenea, este asociată cu aşa-numita „geantă Grace Kelly“, mare şi aproape pătrată, pe care o folosea, atunci când era însărcinată, pentru a feri abdomenul său bombat de blitzurile fotoreporterilor. Era apreciată şi pentru faptul că nu încerca să ascundă faptul că avea probleme de vedere şi îşi purta ochelarii cu mândrie. La 14 septembrie 1982, a suferit un atac cerebral în timp ce se afla la volan, iar rănile provocate de accident i-au fost fatale. A fost înmormântată în absida catedralei din Monaco, la ceremonia funebră fiind prezente personalităţi precum prinţesa Diana, prima doamnă franceză Danielle Mitterrand şi prima doamnă americană Nancy Reagan, preşedintele irlandez Patrick Hillery sau actorul Cary Grant.

Stilul său – caracterizat prin bun-gust şi naturaleţe – rămâne însă nemuritor. In 1954, Grace Kelly era una dintre cele mai mari vedete de la Hollywood. Castigase Oscarul pentru rolul din filmul "Country Girl" si era actrita preferata a celui mai popular regizor al vremii, Alfred Hitchcock.

Dincolo de toate acestea, Grace fusese unanim declarata "printesa elegantei". Fiecare aparitie a ei era indelung comentata si chiar copiata. In timpul discursului de la Oscar, toata lumea a putut sa-i admire extraordinara toaleta creata de Edith Head. Linii simple, un material superb de culoare bleu, care ii punea in valoare trasaturile fine. Dupa ce premiul a fost anuntat, blitz-urile aparatelor de fotografiat si camerele de televiziune s-au indreptat catre ea si au surprins lacrimile si emotia care ii accentuau, parca si mai mult, frumusetea delicata a chipului. A doua zi, toata lumea isi dorea sa arate ca ea. Sa poarte manusi sau genti, orice haina sau accesoriu care ar fi putut sa imite ceva din stilul lui Grace.

In acelasi an, Grace Kelly se afla alaturi de Cary Grant pe Riviera Franceza, lucrand la unul dintre filmele lui Alfred Hitchcock, "To Catch a Thief". In goana masinii, pe unul dintre drumurile de langa Monte Carlo, a admirat privelistea impresionanta a unei gradini superbe aflate aproape de malul marii. A aflat de la scenaristul filmului, care se afla alaturi de ea, ca aceea era una dintre gradinile printului Rainier de Monaco. La cateva saptamani dupa aceea, editorii revistei "French" au avut ideea de a face o sedinta foto cu Grace, la palatul acestuia din Monaco. Cu aceasta ocazie, urma sa-l cunoasca chiar pe proprietarul frumoasei gradini.

Unul dintre prietenii ei de atunci, actorul Jean-Pierre Aumont, isi aminteste ca Grace voia sa refuze invitatia celor de la "French", fiind convinsa cu greu ca nu poate rata ocazia de a cunoaste un print mostenitor. Pana la urma, vizita din acea zi i-a produs actritei o impresie extrem de puternica. Grace s-a declarat atunci impresionata de frumusetile "Palatului Roz", dar mai ales de distinctia si eleganta printului de Monaco. Ca din intamplare, cei doi se vor intalni un an mai tarziu la Cannes, la Festivalul de Film. Locurile lor la dineul de gala au fost alaturate si, in acea seara, cei doi au putut sa se cunoasca mai bine. Tot atunci, Grace a putut observa ca printul "este de-a dreptul sarmant si imi plac la nebunie ochii lui. I-as putea privi ore in sir". Dupa intalnire, cei doi au inceput o corespondenta intensa peste Atlantic, sustinuta din umbra de preotul american Francis Tucker, care era aproape sigur ca Grace este consoarta ideala pentru prietenul sau Rainier. Calitatile ei erau evidente.

Chiar si printul nu se sfiise sa le recunoasca, spunand desprea ea ca "este o blonda stilata, pe care orice barbat si-ar dori-o de sotie". In plus, toti apropiatii casei regale se rugau ca printul sa-si gaseasca o sotie, pentru ca, in virtutea unui tratat mai vechi, la moartea ultimului mostenitor al Casei de Grimaldi, principatul devenea o provincie a statului francez.

In 1956 are loc premiera filmului "Inalta societate". Intr-una din scene, Tracy Lord, personajul interpretat de Grace Kelly, spune: "Nu as putea sa cedez niciodata. M-am nascut pe un piedestal". In acelasi film, la mana ei se putea observa frumosul inel de logodna, cu un imens diamant, pe care i-l daruise Rainier. Printul o ceruse in casatorie de Craciun, cand familia Kelly il invitase la ferma lor din Philadelphia. In acelasi an, Grace avea sa renunte la cariera de actrita pentru a deveni printesa, in adevaratul sens al cuvantului.





Material realizat de Clubul de Istorie "Plaiesii Cetatii"