sâmbătă, 13 februarie 2010

SERIA5: Femei celebre!!!

Prof.univ.dr.Ana Aslan, membra a Academiei Romane, inventatoare a medicamentelor GEROVITAL H3 si ASLAVITAL(1897-1988);

Ana Aslan, femeia care a invins batranetea




Faima internationala, onorurile si nenumaratele distinctii care i-au fost acordate, numarul si rangul pacientilor din sfera politica, stiintifica si artistica din intreaga lume o includ pe Ana Aslan in constelatia celor mai importante personalitati mondiale care au "miscat" Universul.

Succesele sale in profilaxia si terapia batranetii au avut un mare impact asupra lumii medicale si a opiniei publice internationale. Printre pacientii doamnei Aslan s-au numarat celebritati, cum ar fi: Ymma Sumak, Somerset Maugham, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Pablo Neruda. A fost solicitata chiar si de Aristotel Onassis, Jacqueline Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, de Gaulle, Lilian Gish, Tito.

Nascuta: 1 ianuarie 1897, Braila;

Decedata: 20 mai 1988, Bucuresti;

Studii: 1915-1922 - Facultatea de Medicina din Bucuresti;

Cariera: 1945-1949 - Profesor titular de clinica medicala, la Timisoara; 1949-1958 - Sef de sectie la Institutul de Endocrinologie, Bucuresti; 1958-1988 - Director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie, din Bucuresti, pe care il infiinteaza, in 1952, ca Institutul de Geriatrie din Bucuresti, primul de acest fel din lume, al carui mod de organizare a fost recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru toate institutele similare;

Inventii: 1952 - prepara vitamina H3 (Gerovital), produs farmaceutic cu actiune in tratamentul fenomenului de imbatranire, precum si in bolile batranetii, in ateroscleroza, vitiligo, sclerodermie etc.; Produsul se bazeaza pe descoperirea proprietatii regeneratoare a troficitatii procainei aplicate in tratament cronic, respectiv in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta; 1958 - incepe prepararea produsului pe scara larga si introducerea sa in circuitul farmaceutic; Brevetat in peste 30 de tari, fiind considerat, initial, un medicament miraculos; are o actiune de echilibrare a sistemului nervos vegetativ, cu vizibile efecte de ameliorare a diverselor afectiuni psihice; 1980 - A inventat, impreuna cu I. Polovrageanu, Aslavital, un nou produs geriatric, brevetat si introdus in productie industriala;

Afilieri: Membra a Academiei de Stiinte, din New York; Membra a Uniunii Mondiale de Medicina Profilactica si Igiena Sociala; Membra de Onoare al Centrului European de Cercetari Medicale Aplicative; Membra in Consiliul de Conducere al Asociatiei Internationale de Gerontologie; Membra a Societatii Nationale de Gerontologie din Chile; Pesedinta Societatii Romane de Gerontologie etc.

Premii si Distinctii: 1952 - Premiul international si medalia "Leon Bernard", prestigioasa distinctie acordata de Oorganizatia Mondiala a Sanatatii, pentru contributia adusa la dezvoltarea gerontologiei si geriatriei; Merito della Republica, Italia Cavaler al Ordinului Palmas Academica, Franta; Profesor Honoris Causa si Doctor emerit al Universitatii Braganza Paulista, din Brazilia;

Imensa munca de medic si cercetator a Prof. Ana Aslan, ca si a întregului grup aflat sub competenta sa conducere, a fost unanim apreciata pe plan international si recunoscuta ca o prioritate româneasca incontestabila.

SCOALA ROMANEASCA DE GERONTOLOGIE DETINE O SERIE DE PRIORITATI PE PLAN MONDIAL: • Înfiintarea primului institut de geriatrie din lume (22 ianuarie 1952), având ca obiect de activitate cercetari de gerontologie clinica si asistenta medicala a vârstei a treia. • Orientarea tridirectionala a cercetarilor gerontologice: clinica, experimentala si sociala; aceasta structura este astazi recomandata si de O.M.S. (Kiev, 1963) ca model pentru institute similare. • Elaborarea unui medicament cu eficienta în profilaxia îmbatrânirii si în terapia starilor patologice ale vârstei a treia - Gerovital H3. • O strategie terapeutica în profilaxia si terapia batrânetii. • Organizarea unei retele sanitare nationale de profilaxie a îmbatrânirii.

Ana Aslan. Un savant aplaudat pe tot globul, un om care a adus milioane si milioane de dolari in buzunarul Romaniei, in regimul trecut. Un om care vindeca oameni, care ii intinerea. Un inventator. Numele ei sta si azi pe medicamente cautate peste tot in lume. (Dupa anumite statistici, Gerovitalul este produsul care a fost cel mai mult piratat pe glob). Un medic de exceptie, al carui nume il stiau sefi de state, actori, pictori, scriitori cu recunoastere mondiala. Un om care folosea franceza, germana, italiana, engleza, greaca, spaniola si poloneza. Care, da, credea in ghicit in cafea, fiind, paradoxal, un om credincios. Dar era om, deci chiar si paradoxurile sunt firesti. Un om al carui nume il poarta un institut cunoscut din Bucuresti, un liceu de frunte din Timisoara.

" Ana Aslan ~ O femeie care a schimbat lumea...";
Bibliografie: ~"Femei Celebre", de Arina Avram, ed. ALL,Bucuresti;

"Tinereţea este o perioadă minunată a vieţii. Ea ne slujeşte să acumulăm greşelile numite ulterior experienţă."George Bernard Shaw;


Material realizat de membrii clubului de istorie din clasa a X-a C SAM;